logo intel·ligència

LA INTÈL·LIGÈNCIA

INTEL·LIGÈNCIA ARTIFICIAL

La intel·ligència artificial

Que s'entén per intel·ligència artificial?

La intel·ligència artificial vol intentar imitar i reproduir el funcionament humà tant en l'àmbit emocional com a les capacitat d'adaptació al medi a través d'aparells electrònics i a la combinació d'algoritmes. Alan Turning és un dels principals creadors i precursors d'aquesta intel·ligència i de la informàtica moderna. Cap als anys 50 ell va realitzar un estudi que recolzava la idea que "les màquines són capaces de pensar", i a través d'aquest estudi, va inventar el "Test de Turing" que es basa en un joc d'imitació en el qual se someten a prova respostes d'un ésser humà i respostes d'una màquina. Encara que Turing va mencionar aquesta idea, no va ser fins a l'any 1956 que John McCarthy no va parlar del concepte d'IA que coneixem avui en dia. Després d'aquests dos grans autors, a poc a poc van anar sorgint nous autors que anaven descobrint i postulant coses noves sobre la IA, el seu funcionament, el seu impacte a la societat i les seves repercussions.

Aplicacions de la intel·ligència artificial

La intel·ligència artificial està molt present avui en dia. Una de les seves aplicacions són les assistents de veu Alexa, Google Assistant, Siri i Cortana. Serveixen per poder consultar qualsevol dubte, escoltar música, etc. Una altra aplicació molt útil de la IA és la detecció de fraudulències, amb aquesta nova tecnologia es pot comprovar si hi ha hagut algun moviment amb alguna dada personal. També gràcies a la intel·ligència artificial podem optimitzar el temps de cuinar (Thermomix) o netejar la casa (Roomba) en fer altres coses més necessàries.

Controvèrsies

La principal controvèrsia és l'establiment de límits, és a dir, fins a on es pot anar investigant sobre la IA? Algunes persones creuen que estem creant màquines que ens poden destruir a nosaltres mateixos si investiguem més del compte. Si la intel·ligència artificial algun dia supera a la capacitat humana, perdérem el control sobre ella i no sabem si aquesta farà alguns moviments en contra els humans. També una altra qüestió és que moltes persones diuen que la intel·ligència artificial i els robots en un futur no molt llunyà acabaran treien el lloc de treball de moltes persones, però el més preocupant és que això ja passa avui en dia. En molts establiments, sobretot en les grans superfícies, hi ha una gran secció de caixers automàtics ( maquines on el particular fa la funció del caixer sense la necessitat d’un caixer). En aquest punt, cal dir que nosaltres també estem contribuint en la desaparició d'alguns llocs de treball si assistim en aquests punts crítics.

TIPUS D'IA I LA SEVA EVOLUCIÓ

Tipus d'Intel·ligència Artificial Descripció Evolució
IA Estreta o Feble (ANI) Especialitzada en tasques específiques, com assistents virtuals o sistemes de recomanació. Desenvolupada a partir dels anys 1950 amb programes basats en regles. Actualment, utilitza algoritmes de machine learning per millorar la seva eficiència.
IA General o Forta (AGI) Capacitat de replicar la intel·ligència humana completa, amb habilitats per aprendre i adaptar-se a noves situacions. Encara en desenvolupament. Els primers conceptes van sorgir als anys 1960, però la seva realització pràctica és un objectiu futur.
IA Superinteligent (ASI) Supera les capacitats humanes en tots els aspectes, incloent creativitat i resolució de problemes. Projectada per al futur. Actualment, és un concepte teòric que planteja grans debats ètics.